Kweken van vlinders

Kleine Vos – Aglais urticae

(foto’s staan onder het korte verslag en video)
Vroeg in de ochtend vond Ben een grote nest rupsen op de top van de brandnetels. Het waren ongeveer 50 rupsen van de kleine vos. Er waren ook 2 kleine groene rupsen van een nachtvlinder. Dit keer geen lang kweekverslag. Rupsen eten brandnetels. Rupsen vervellen en worden groter. Ze gaan verpoppen en na een tijdje kruipen ze uit de pop. En dan is het elke dag vlinders vrijlaten in de achtertuin. We hebben een mooie documentaire gemaakt over de Kleine Vossen. Met de titel “Vlinderfluisteraar”. De vlinders bleven lekker bij me zitten of ze zaten op m’n gezicht. Een mooie ervaring.

 

 

Landkaartje – Araschnia Levana

(foto’s staan onder het verslag)

19 juni 2016 We waren in het Streekbos. Onze vriend Rob vond rupsen aan de slootkant. Hij wilde de rugbybal pakken en een hele sliert plakplanten met de rupsen gaf hij aan mij. Wat een verrassing! Ik vroeg me af van welke vlindersoort deze rups is, ik dacht eerst de dagpauwoog. Ik stelde de vraag op het waarnemingsforum, in facebook-vlindergroepen en ik stuurde een email naar De Vlinderstichting. Afwachten op het antwoord. Ik dacht eerst dat het plakplantje de waardplant was, maar al heel snel kwamen we erachter dat de rupsen grote brandnetel eten. Onze vriend Erwin kwam met de tip “De brandnetels op zijn kop plukken en/of adem inhouden.” Voor de zekerheid ging ik toch maar de brandnetels plukken met een tang, haha.

20 juni 2016 Ik heb bericht van De Vlinderstichting. Zij hebben bevestigt dat de rupsen van de vlindersoort het Landkaartje zijn. Wat een prachtige vlinder! We hebben de zomergeneratie. De vlinders van de zomergeneratie hebben zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band. Bij vlinders van de voorjaarsgeneratie is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon, waardoor de vlinder enigszins doet denken aan een parelmoervlinder. Het landkaartje kom je vaak tegen aan bosranden. Als alles goed gaat hebben we binnenkort heel veel poppen. Ze eten flink van de grote brandnetel. Heel veel poepjes, goed teken. De bak is nu helemaal verschoond.

23 juni 2016 De rupsen van het Landkaartje groeien erg snel. Daar ben ik echt verbaasd over. De brandnetels waren snel op. Net weer veel geplukt en de bak verschoond. En tuurlijk tel ik ze elke keer. Ik vond het leuk om een aantal op mijn hand te laten lopen. Ik liep met ze naar de achtertuin. Lekker in het zonlicht en dan een handselfie maken.

25 juni 2016 Het ging allemaal sneller dan ik had verwacht. Vanochtend ontdekte ik 2 poppen aan de glazen wand. En met het verschonen van de bak vond ik een pop tussen de aangevreten brandnetel. Ik belde een vlindertuin op om wat vragen te stellen. Kan je een pop van de glazen wand afhalen en op welke manier kan je de pop bevestigen aan een tak? Het kan geen kwaad om de pop van de wand af te halen. Hij zat behoorlijk vast aan zijn spinselkussentje. De pop begon te bewegen/kronkelen. Secondelijm op het puntje van de pop, dan een stukje keukenpapier er tegen aan en dan een naald door het keukenpapier, want de naald mag de pop niet raken! Dan kan je het zo vast prikken aan het takje. Zo doen ze dat in vlindertuinen. ’s Avonds kwam onze vriend Erwin, want hij wilde heel graag de verpopping zien. Het leek er namelijk op dat er een aantal rupsen op het punt stonden om te verpoppen. Ze zaten al met een spinselkussentje vast aan de glazen wand. Erwin hield zijn adem in en legde een blad brandnetel op zijn arm. Het prikte niet!
En maar wachten en nog eens wachten op de verpopping. 4 rupsen hangen nu aan de wand. Fototoestel en filmcamera erbij. We wegen nu een ons.

26 juni 2016 Ik zat alweer een tijdje voor de bak te wachten. Geduld wordt beloond! Rups gaat verpoppen. Ik zie het gebeuren! Wat mooi om te zien. Natuurlijk kon ik het niet laten om een filmpje ervan te maken en het te delen op facebook. We hebben nu 8 poppen hangen.

28 juni 2016 Het is weer tijd om poppen op te hangen. Precies op de manier hoe ze dat in vlindertuinen doen. Ik ging de bak verschonen en ontdekte heel veel poppen tussen de brandnetels. Adem inhouden en de poppen van de brandnetels afhalen. Het waren 9 stuks. Helaas 1 rups dood, want hij hing al heel lang en wilde maar niet verpoppen. Er zat geen beweging meer in. Helaas gebeurd dat in de natuur. 15 poppen nu en 1 rups die aan zijn spinselkussentje hangt. Ik wil 4 vlinderpoppen (of meer) geven aan een meisje die erg ziek is. Ze vindt het leuk om de ontpopping van de vlinders te zien. Ik plaatste een oproepje op facebook, want we hadden een glazen bak voor haar nodig. Al heel snel een reactie van Karin, een vriendin. Dat is ook weer geregeld!

3 juli 2016 Rita, de moeder van Roza kwam de bak met de vlinderpoppen ophalen. Ik heb 6 poppen meegegeven. Roza vindt Freek Vonk ook erg interessant. Ze houdt ontzettend van dieren en de natuur.

4 juli 2016 Wow!!! Het eerste landkaartje bij ons thuis is uitgekomen. Maar er is ook een landkaartje uit de pop gekropen bij Roza thuis!! Ik kreeg een foto via de app van Rita. Het is maar goed dat Rita een dag daarvoor de bak met poppen had opgehaald. Vlak voor het broodje tussen de middag hebben we de vlinder vrijgelaten, zodat de jongens ook de vlinder konden zien. En we hadden het geluk dat het landkaartje naar de vlinderstruik vloog, zodat we een mooie foto konden maken.

5 juli 2016 Er is weer een landkaartje uit de pop gekropen. Ook deze zag er volmaakt uit. Ik tilde de bak weer naar de achtertuin en ik hoopte dat deze vlinder ook naar de vlinderstruik zou vliegen. Ik deed de bak open en de vlinder zat op de bodem, mooie poses! Toen vloog hij plotseling de hoogte in en weg was hij.

6 juli 2016 Ik ging er al vanuit dat er vandaag nog een vlinder zou ontpoppen. Ik hield elke keer de bak in de gaten, want ik wilde graag de ontpopping filmen. Zul je net zien haalde ik Owen van school. Kom je thuis en jawel hoor! Weer een vlinder! De vleugels waren nog gekreukt en er zat nog vocht in. In de eerste uren is een vlinder nog erg kwetsbaar en kan dan nog niet vliegen. Dan is het heel belangrijk om de vlinder nog met rust te laten. De vleugels zakken na een tijdje iets naar beneden. Als de vleugels glad en hard zijn en ze doen hun vleugels open en dicht, dan zijn ze klaar om te vliegen.

Buiten kwam ik Amelia en Ruben tegen. Klasgenootjes van Hamish. Ik vertelde hun over de vlinder en ze wilden graag mee om te kijken. We hebben samen de vlinder vrijgelaten en gelukkig vloog de vlinder naar een struik. Ik maakte een prachtige scherpe foto. Amelia probeerde het Landkaartje op het trosje te krijgen. Meestal blijven ze wel zitten, maar helaas vloog het landkaartje naar een andere struik. Amelia pakte het stokje uit de bak en staarde naar de pop. Ze was erg enthousiast en ze mocht 2 poppen mee naar huis.

8 juli 2016 Wat een mooie ervaring. Vandaag was dit prachtige Landkaartje ontpopt. Heel langzaam met een trosje vlinderstruik gelokt. Deze gezellige vlinder bleef heel lang op m’n hand en ook even op m’n neus! En deze bijzondere vlinder vond het zo gezellig. Dean mocht hem ook vasthouden en hij bleef lekker zitten.

Koninginnenpage – Papilio Machaon

Het kweekverslag is niet online beschikbaar.

Bestel ons vlinderboek “Metamorfose van de koninginnenpage” en steun Stichting Opkikker

vlinderboek-website

 

Plakker – Lymantria Dispar

(foto’s staan onder het verslag)

23 april 2011 Het was een heerlijk zonnige dag. Zondag 23 april lag ik lekker op de schommelbank. Ik zag opeens een draaitje met een zwart klein pluisje hangen. Het bewoog! Ik ging het van dichbij bekijken. Een heel klein mini-rupsje. Zwart, harig, ongeveer 2 a 3 mm. Gelijk een foto gemaakt. Verschillende bladeren in het insectenbakje met ventilatie-gaatjes gedaan en het rupsje op de bladeren gelegd. Nu moesten we natuurlijk er achter komen van welke vlinder het rupsje is. Dan weten we ook welke waardplant hij moet hebben. Ik kroop gelijk achter de computer en keek op het waarneming.nl – forum Zie mijn topic . 18:02:02 pm stuurde ik mijn eerste bericht en ik had al 18:02:28 pm antwoord. Dat is snel!

Lymantria Dispar- de plakker. Het is een nachtvlindertje. Familie: donsvlinders. Waardplanten: Diverse loofbomen en naaldbomen (soms schadelijk op eik).(info van Vlindernet over de plakker). We hebben een berk in de tuin! Gelijk de andere bladeren vervangen voor de bladeren van de berk. Hij lag eerst een tijdje stil en begon daarna te eten. Gelijk al een grote hap uit een blad. Het begin van m’n eerste kweekervaring.


Update 1 mei 2011
Inmiddels zijn we alweer een week verder. Het gaat goed met onze plakker-rups. Het is ongelofelijk hoe snel hij groeit en veranderd. Hij knaagt gulzig aan de berkenblaadjes. Gigantisch veel mini-gaatjes in de bladeren en hij poept ontzettend veel. Het insectenbakje wordt natuurlijk regelmatig verschoond en dan weer verse blaadjes erin.


Update 18 mei 2011
Zondag 8 mei vond Ben nog een rups van de plakker in de achtertuin. De rups is iets ouder als de andere rups. Nu zijn ze saampjes. Inmiddels zijn ze al flink gegroeid. Opeens zag ik dan weer een los velletje in de bak. Het uiterlijk is ook veranderd.


Update 20 mei 2011
De rupsjes zijn dit keer tegelijk uit hun jasje gegroeid. Goh en weer veranderd van uiterlijk, wat mooi om te zien.


Update 7 juni 2011
Helaas was 1 van de 2 rupsjes (de eerste die ik gevonden had) getroffen door een parasiet. Ik zal je de details besparen. Hopen dat de andere rups gezond is.


Update 12 juni 2011
Het gaat gelukkig goed met de rups. Zowel in de lengte als in de breedte gegroeid. Het duurt niet lang meer dat hij gaat verpoppen. Ben benieuwd!


Update 19 juni 2011
En jawel hoor. Vandaag ging hij zich inspinnen tegen de wand en aan een blaadje. Wat ziet het er raar en vies uit. Na een dag begon hij te kronkelen. Hij was bezig met een huisje omzich heen te bouwen en bekijk de foto voor het resultaat!


Update 8 juli 2011
Een verrassing toen ik thuis kwam van een middagje fietsen. Een prachtige vlinder die net uit de pop was gekropen. Een vrouwtje. Ik liet haar eerst nog met rust. De vleugels zijn nog erg kwetsbaar en moeten uitharden. Na wat fotootjes besloot ik haar vrij te laten. Het vrouwtje kan niet vliegen, dus ik bracht haar naar de berk in onze tuin. Het mannetje kan haar van een afstand ruiken. Zodra ze bevrucht is kan ze meteen haar eitjes afzetten op de waardplant (berk).